
Dobra książka świetnie komponuje się z filiżanką dobrej kawy. Wiedzą o tym w szamotulskiej bibliotece publicznej na Rynku. Z okazji ubiegłotygodniowych walentynek dyrekcja zaprosiła miłośników i książek, i kawy. O tej ostatniej opowiadali Sara i Mikołaj Rakowscy, prowadzący w Szamotułach przy ul. Wronieckiej palarnię kawy ZAO Coffe.
Uczestnicy tego walentynkowego spotkania dowiedzieli się skąd pochodzi kawa, w jaki sposób jest uprawiana, zbierana, suszona i przygotowywana do sprzedaży oraz jacy są najwięksi eksporterzy tego owocu. Prowadzący opowiedzieli jaką kawę sprowadzają oraz jak wypalają ją w swojej palarni, a także na co zwrócić uwagę kupując kawę. Sara przedstawiła rodzaje ziaren, wyjaśniła czym się różni Arabica od Robusty, jakie nuty smakowe można wyczuć w różnych kawach, w zależności od tego skąd pochodzą i co wpływa na jej smak. Mikołaj parzył kawę dla gości biblioteki, którzy mieli okazję spróbować delikatnej Szamotulanki (specjalność palarni), ale także posmakować kawy z Kenii czy Kolumbii.
Bibliotekę wypełniał cudowny aromat kawy, ale w powietrzu unosiła się też miłość. Można było zauważyć, że Sara i Mikołaj kochają to, co robią i zarażają swoją pasją innych.
(mal), BPMiG
FOTO: Mikołaj Rakowski parzył kawę dla gości biblioteki, którzy mieli okazję spróbować delikatnej Szamotulanki (specjalność palarni) i nie tylko