Tym razem zasłynęły z dokonań kulinarnych
Tym razem zajęły one I miejsce w zorganizowanym przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa konkursie pod nazwą „Skarby Wielkopolskiej Spiżarni”. Wydarzenie zachęcało do pochwalenia się produktami uzyskanymi z własnych owoców i warzyw. Gospodynie miały za zadanie przyrządzić przetwory słodkie – typu dżemy, powidła, konfitury, a także przetwory wytrawne – na przykład na bazie cukinii, kiszonych ogórków, pomidorów w słoikach. Chodziło o typowe produkty, które przygotowuje się późnym latem i wczesną jesienią do zimowej spiżarni. Istotne było by do produktów dodać opis receptury.
W pierwszym etapie konkursu oceniano przetwory z każdego powiatu. Głównymi kryteriami wyboru najdoskonalszych specjałów był oczywiście smak, opieranie się na tradycji i pochodzenie odpowiadające regionowi działania danego koła gospodyń wiejskich. Gospodynie ze Słopanowa zapewniły sobie I miejsce na podium specjałami w postaci ketchupu z cukinii przyrządzonego przez szefową KGW Weronikę Szulc oraz musu mirabelkowego, który przygotowała Karolina Gogołek, pełniąca funkcję sekretarza w KGW. Ketchup z cukinii wzbogacony został pomidorami, cebulą, czosnkiem, świeżą bazylią i przyprawami. Mirabelki natomiast, po ich uprzednim gotowaniu i smażeniu, zyskały w efekcie konsystencję idealnego, delikatnego musu o wymarzonej, jak określiło jury, nucie smakowej.
Najlepsze przetwory z powiatów będą oceniane w wojewódzkim finale konkursu, do którego zakwalifikowały się mieszkanki Słopanowa. Rozstrzygający etap nastąpi 3 października w Marszewie.
– Poinformowano nas, że dla zwycięzców przewidziano cenne nagrody rzeczowe. Wartość głównej ma ponoć wynieść nawet do 500 tys. zł. Spodziewamy się, że może być to sprzęt przydatny kołom wiejskim – wypowiada się Weronika Szulc.
Na konkursowym podium powiatowego etapu konkursu stanęły także członkinie dwóch kół gospodyń wiejskich funkcjonujących w gminie Szamotuły. Przedstawicielkom Brodziszewa przyznano II miejsce za przyrządzenie kiszonej kapusty sprawdzającej się jako doskonała przystawka rozmaitych dań oraz soku z hyćki, czyli czarnego bzu. Mieszkanki Koźla natomiast zapewniły sobie III miejsce w konkursie, proponując jako skarby wielkopolskiej spiżarni dżem z jagód kamczackich i truskawek, a także sos pomidorowy z warzywami. Znalazły się w nim między innymi: cukinia, marchew, cebula, pietruszka, pęczek bazylii, lubczyku.
– Wraz z członkiniom naszego koła udało nam się przyrządzić specjały, do wykonania których wykorzystałyśmy wyłącznie owoce i warzywa rosnące w naszych przydomowych ogródkach. Przy tworzeniu dżemu dodałam jagody kamczackie, które znajdują się w czołówce najzdrowszych owoców na świecie i świetnie komponują się z truskawkami – oznajmia przewodnicząca KGW w Koźlu, Paulina Dziudziel.
Wszystkim paniom z wymienionych kół gospodyń gratulujemy kulinarnych pomysłów i oryginalnych inwencji, trzymając kciuki za pomyślny udział mieszkanek Słopanowa w wojewódzkim finale.
ika
Mieszkanki Koźla natomiast zapewniły sobie III miejsce w konkursie, proponując jako skarby wielkopolskiej spiżarni dżem z jagód kamczackich i truskawek, a także sos pomidorowy z warzywami.