15 49.0138 8.38624 1 1 7000 1 https://szamotulska.pl 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Specjały od kawoszy

W sobotę 5 listopada Biblioteka Publiczna Miasta i Gminy Wronki gościła Sarę i Mikołaja Rakowskich, prowadzących palarnię kawy i sklep „ZAO Coffee” w Szamotułach. Podzielili się z gośćmi warsztatów tajemnicami dobrego parzenia kawy i częścią swojej wypracowanej przez lata wiedzy. Temat został zasygnalizowany, ale nie wyczerpany, bo warsztaty miały ograniczony czas. W dużym skrócie – jedną z podstaw jest dobra woda. Warto korzystać z filtrów, żeby usunąć z wody kranowej ewentualny nadmiar składników mineralnych, które mogą mieć negatywny wpływ na smak kawy. Kawy nie można również przegotowywać wrzątkiem. Powinniśmy dbać o czystość młynków i ekspresów – usuwać z nich tłusty osad pozostały po mielonych ziarnach, gdyż z czasem jełczeje.

Poznaliśmy nawet zasady rynkowego podziału gatunków kaw i reguły, jakie muszą spełnić, aby wskoczyć do najwyżej cenionej grupy. Rakowscy tworzą własne mieszanki na bazie gatunków kawy importowanych z konkretnych miejsc. Preferują takich dostawców, którzy np. w Afryce dobrze wynagradzają szeregowych pracowników. Nie przerywając opowieści, zaserwowali uczestnikom warsztatów kilka rodzajów kaw do posmakowania. Dobrali je tak, aby zapewnić skrajne odczucia. Dla niektórych smakoszy było to zaskakujące doświadczenie, że kawy mogą się różnić w tak dużym stopniu.

RB

Poprzedni
Następny