Za nami piąte warsztaty w ramach projektu szamotulskiej Fundacji Varietae gotowania „Przy wspólnym stole”, w ramach którego rozkwita polska i ukraińska kuchnia. Po pielmieniach, pierogach w rozmaitych postaciach i smakach, tym razem przyszła kolej na bigos. Specjał typowo polski. A do tego, na prośbę młodszego pokolenia, były naleśniki oraz baśń o szewczyku i królowej pszczół opowiedziana przez Łukasza Bernadego. Na szczęście nie wszystko zostało spałaszowane przez uczestników warsztatów – kilkanaście słoików z pyszną zawartością powędrowało do lodówki Szamotulskiej Jadłodzielni. – To świetna okazja by uczyć dzieci, że mogą się dzielić tym, co mają – podkreślają organizatorzy akcji.
Kulinarne zajęcia miały miejsce w sobotnie przedpołudnie, 10 września, przy Centrum Wspierania Organizacji Pozarządowych „Integracja i Rehabilitacja” w Szamotułach.
(mal)