15 49.0138 8.38624 1 1 7000 1 https://szamotulska.pl 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Pierwsza nagroda dla oleju ze Śmiłowa

Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” rozstrzygnięty

W Wijewie, w ramach corocznej Wijewiady, odbył się finał wojewódzki XXIII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Do rywalizacji zgłoszono 11 zespołów przyrządzających potrawy i 40 produktów, które prezentowały koła gospodyń wiejskich, lokalne manufaktury oraz firmy przetwórcze opierające produkcję na tradycyjnych metodach. Sukces odniosła nasza lokalna firma Semco z podszamotulskiego Śmiłowa, z Wijewa wróciła z I nagrodą za olej rydzowy z prażonych nasion.

Za nami finał wojewódzki XXIII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Organizatorem wydarzenia był Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego przy współpracy z Gminą Wijewo (powiat leszczyński).

Tegoroczny finał konkursu miał miejsce w sobotę 13 lipca podczas corocznej Wijewiady na terenie Wijewskiego Domu Kultury. Uczestnicy zaprezentowali produkty gotowe: sery, oleje, pieczywo, miody, nalewki, wędliny, wyroby cukiernicze, a także potrawy. Do rywalizacji koła gospodyń wiejskich, lokalne manufaktury, firmy przetwórcze opierające produkcję na tradycyjnych metodach, zgłosiły 40 produktów oraz 11 zespołów przyrządzających potrawy.

– W ramach tego konkursu wyłoniliśmy najlepszych producentów z Wielkopolski, którzy będą reprezentowali nasz region podczas konkursu ogólnopolskiego. Ten odbędzie się we wrześniu podczas targów Smaki Regionów w Poznaniu. Myślę, że jest to niezwykle ważne, by w ten sposób promować naszą tradycyjną wielkopolską żywność. Warto byśmy zwracali uwagę na to, co mamy najlepszego w naszym regionie, stąd właśnie ta kolejna edycja konkursu – powiedział Krzysztof Grabowski, wicemarszałek województwa wielkopolskiego.

Komisja konkursowa oceniająca produkty przyznała: 11 nagród, 8 wyróżnień oraz 8 rekomendacji do nominacji do przyznania nagrody Perły 2024. Z kolei komisja oceniająca potrawy przyznała: 3 nagrody – odpowiednio I, II oraz III miejsce oraz 2 rekomendacje do nominacji do Perły 2024. I nagrodę w kategorii „inne produkty regionalne” za olej rydzowy z prażonych nasion otrzymała firma SemCo rodziny Justów ze Śmiłowa, znana z wytwarzania olejów tłoczonych na zimno.

To jest sukces całej firmy – cieszy się z nagrody Marcin Just, szef SemCo. – Olej rydzowy, za który otrzymaliśmy w Wijewie pierwszą nagrodę, wytwarzamy według starej receptury z nasion prażonych. On jest taki lekko przypalony, o wyrazistym, intensywnym smaku, czuć na podniebieniu to prażenie. Takie oleje z prażonych nasion tłoczono sto, dwieście lat temu, dzisiaj wracamy do tych dawnych receptur. Zwykły olej rydzowy, bardzo smaczny, jest delikatniejszy – wyjaśnia.

SemCo jest firmą rodzinną założoną w 1990 r. i zarządzaną już przez drugie pokolenie rodziny Justów. Od początku działalności SemCo specjalizuje się w produkcji olejów roślinnych tłoczonych na zimno, nierafinowanych. Na swoje miejsce na rynku firma pracowała latami, nieustannie dbając o parametry i smak olejów.

(mal)

FOTO: Katarzyna Just, żona Marcina, z nagrodzonym olejem rydzowym

Poprzedni
Następny