Zmagania kulinarne w Chełmnie
Koło Gospodyń Wiejskich „Wilkowyjki” z Wilkowa zwyciężyło w „Bitwie Regionów” – pierwszym etapie ogólnopolskiego konkursu kulinarnego. Zmagania odbyły się 4 września w Chełmnie, podczas dożynek gminy Pniewy.
„Bitwa Regionów” to konkurs, którego organizatorami są: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa, przy wsparciu Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego. Celem konkursu jest promowanie regionalnych potraw, a także bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych; promowanie oraz informowanie o produktach rolnych i żywnościowych, metodach ich produkcji, a także systemach jakości produktów rolnych i żywnościowych, stosownie do zadań ustawowych KOWR; promowanie i wspieranie kół gospodyń wiejskich, w szczególności w zakresie aktywizacji wspólnot i społeczności lokalnych na obszarach wiejskich.
W sezonie letnim w Wielkopolsce zaplanowano 29 konkursów powiatowych w ramach pierwszego etapu „Bitwy Regionów”. – Mogły w nich brać udział koła gospodyń wiejskich oraz stowarzyszenia skupiające kobiety z terenów wiejskich, których celem statutowym działania jest m.in. promocja i pielęgnowanie lokalnych tradycji kulinarnych, działalność wspomagająca rozwój wspólnot i społeczności lokalnych, rozwój kultury ludowej, w tym w szczególności kultury lokalnej i regionalnej, upowszechnianie i rozwój form współdziałania, gospodarowania i racjonalnych metod prowadzenia gospodarstw domowych – mówi Sławomir Hazak, kierownik szamotulskiego biura Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Do zmagań w Chełmnie przystąpiło dziewięć stowarzyszeń z powiatu szamotulskiego – Koło Gospodyń Wiejskich Gorszewice, KGW Podrzewie, KGW „Gajowianki” z Gaju Małego, Stowarzyszenie „Aktywne Kobiety” z Bobulczyna, KGW „Wilkowyjki” z Wilkowa, KGW „Kwiaty Polne” z Koźmina, KGW Brodziszewo, KGW Otorowo oraz KGW Słopanowo. Najliczniej reprezentowana była gmina Obrzycko – trzy stowarzyszenia.
Przez kilka godzin, na specjalnie przygotowanych stoiskach panie przygotowywały potrawy regionalne. Zgodnie z regulaminem, należało przygotować tradycyjną potrawę regionalną (z wyłączeniem deserów) charakterystyczną dla regionu działania koła gospodyń wiejskich lub stowarzyszenia. Potrawy te winny być związane z danym obszarem geograficznym, które wywodzą się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów. Wszystkie potrawy podlegały ocenie komisji konkursowej. 60 procent oceny stanowiły walory degustacyjne potraw: smak i zestawienie smakowe składników, aromat potrawy oraz na tekstura poszczególnych elementów potrawy. 20 procent oceny stanowiły natomiast wykonanie i sposób prezentacji potrawy tj. proporcjonalność dania, estetyka prezentacji na talerzu, kolorystyka i kreatywność. Po 10 procent oceny stanowiły regionalne elementy dekoracyjne i estetyka wyglądu oraz spełnienie warunków określonych regulaminem.
Najwięcej punktów i pierwsze miejsce w konkursie zajęły panie z KGW „Wilkowyjki” z Wilkowa w gminie Duszniki. Panie odebrały czek na 1000 zł z rąk poseł Marty Kubiak oraz towarzyszącego jej przedstawiciela organizatorów, Sławomira Hazaka. Panie z Wilkowa przygotowały „Perliczkę”. Drugie miejsce wywalczył również zespół z gminy Duszniki – KGW Podrzewie, za przygotowanie „Szarych klusek”. Drugą lokatę nagrodzono kwotą 800 zł. Trzecie miejsce i 500 zł zdobyły panie z KGW Gorszewice za potrawę „Pyry z gzikiem”. Zanim ogłoszono werdykt, przedstawicielki wszystkich zespołów wspólnie bawili się do muzyki granej przez Kapelę Po Zagonach.
Zwyciężczynie „Bitwy Regionów” w powiecie szamotulskim będą nas reprezentować w drugim etapie, na poziomie wojewódzkim. W trzecim etapie konkursu zaplanowano rywalizację na poziomie krajowym.
Sławomir Chamczyk
Zwyciężczynie z Wilkowa odebrały czek na 1000 zł
Humory dopisywały przez cały czas trwania konkursu
Po zmaganiach w kuchni przyszedł czas na wspólną zabawę…
…oraz pamiątkową fotografię